Dette indlæg blev udgivet i Blog den af .

Guide: valg af webshopsystem

Overordnet set findes der 2 forskellige typer af webshopsystemer – nemlig et open source webshopsystem samt et hosted webshopsystem.

Open Source webshopsystem

Et Open Source webshopsystem er et meget fleksibelt system, som giver dig mulighed for at ændre og modificere dit website præcis, som du ønsker det. Det kan i princippet sammenlignes lidt med en herrecykel af ældre dato. Hvis du på et tidspunkt mener at herrecyklen trænger til at få skiftet gear, kæde eller måske få sat nogle tyndere dæk på, så vil cyklen formentlig køre bedre.

Det samme er i princippet muligt at gøre med en webshop, hvis den er opsat i et open source system. Hvis du finder noget i din webshop, som du ønsker at få ændret, så er det let og hurtigt at få fat i en freelance programmør eller designer, som kan give dig en hånd med opgaven. Dette er ikke muligt, hvis du vælger en hosted webløsning.

Her på sitet er vores favorit system Prestashop, det skyldes primært de lette måder at håndtere både varer og ordre på, men også at vi har en shop der kører på netop det system. Her kan man gennem et stort udvalg af moduler modificere sin shop så den matcher behovet til fulde.

Hosted webshopsystem

Når du får lavet et hosted webshopsystem, så er det den samme leverandør, der altid bruges, hvis der er noget på din webshop, som du ønsker at få ændret. Fordelen ved at gøre brug af en hosted webshopløsning er, at du ikke behøves at sætte dig ind i nogle administrative og tekniske opgaver med din webshop. De som har hosted din webshop klarer det hele for dig. Dog kan dette være en lidt dyrere løsning, end hvis man vælger en webshop i et open source system.

Er det billigst at benytte sig af en hosted webshopløsning eller en Open Source webshopløsning?

Som udgangspunkt skal man regne med, at den billigste løsning, når man skal have opsat en hjemmeside stort set altid vil være en open source løsning. Den skaber samtidig masser af fleksibilitet, så man kan få rettet sin hjemmeside til, når det passer en bedst.

Er der stor forskel på webshopsystemernes funktioner og brugervenlighed?

Det korte svar er ja. Hvis man skal uddybe det, så skyldes det, at webshopsystemerne er målrettet meget forskellige typer af webshops. Nogle større webshops vil formentlig have brug for nogle mere avancerede løsninger, hvor der er flere funktioner, end en mindre webshop med et smallere kundesegment. Derfor adskiller de forskellige webshopløsninger sig meget fra hinanden. Derfor skal man som webshopejer gøre det klart med sig selv, hvilken løsning man mener kan dække det behov, man har.

Er der væsentlig prisforskel på webshopsystemer?

Det er klart, at der vil være varierende priser fra system til system. Logisk nok vil man som regel betale en højere pris for de systemer, som er mere avancerede end de webshopsystemer, som ikke er avancerede, og som ikke har lige så mange funktioner som andre.

Hvilket webshopsystem bør jeg vælge?

Der findes efterhånden rigtig mange super gode open source systemer, som gør det let for folk selv at gå ind og tilføje nye produkter til webshoppen. Det er desuden også let selv at gå ind og tilføje billeder, varebeskrivelser og andet indhold, da et open source system er gjort meget let og overskuelig for brugeren. I et open source system møder man ikke skyggen af lange og forvirrende koder, som man ikke forstår en brik af. Hvis du får en dygtig webshopekspert til at opsætte en flot og velgørende webshop til dig, så er det let og enkelt for dig som webshopejer efterfølgende at gå ind og tilføje og fjerne produkter og lignende fra din hjemmeside.

Stort udvalg af webshopsystemer for mindre webshops i open source

Hvis man er webshopejer og driver en mindre webshop, så har de fleste behov for et simpelt system, hvor man nemt, enkelt og hurtigt kan gå ind og redigere i de produkter, man har, samt lægge nye produkter, tekster og nyheder ind på sin hjemmeside. Det har man mulighed for i et hav af de systemer, der er dukket op inden for de seneste år.

I takt med at der er kommet flere og flere webshops til, så er der også kommet flere og flere systemer, hvori man kan opsætte sin hjemmeside. En række af disse nye systemer er blevet gjort meget brugervenlige.

Vælger man et open source system giver det i øvrigt en høj grad af fleksibilitet i forhold til en hosted løsning. Vælger man at få lavet en hosted webshopløsning, så har man kun mulighed for at benytte sig af de funktioner samt designmuligheder som ens webshop-udbyder tilbyder.

Sådan er det ikke, hvis man vælger at få lavet sin webshop i et open source system. Her har man nemlig mere eller mindre adgang til ”maskinrummet”. Derfor kan man også let og hurtigt rekvirere en designer eller programmør på freelancebasis, hvis der er noget man ønsker at få modificeret på sin webshop.

Ved en hosted løsning er man låst fast til den leverandør man altid har haft, hvilket man ikke er, hvis man vælger en open source løsning.

En af de open source løsninger, som i de sidste år er blevet ekstremt populær, er WordPress.

WordPress er et CMS-system, som er meget let og enkelt at bruge. Der findes massevis af temaer, man kan vælge til sin hjemmeside, og så er det desuden også enormt let at tilføje billeder, tekst, videoer og meget andet. Når man skal skrive tekst ind på sit website i WordPress, så ser det nærmest ud ligesom Word. Det er lige så nemt at benytte sig af, og man slipper for avancerede kodninger mm.

Det eneste kodning man rigtig kan benytte sig af i WordPress er HTML, som gør, at man let kan indsætte en video fra eksempelvis YouTube.

Det er et super let system, hvor det man skriver bliver vist på ens hjemmeside.