Sådan påvirker din hjemmeside virksomhedens omdømme og troværdighed

En virksomheds hjemmeside fungerer ofte som det første mødested mellem virksomheden og potentielle kunder. Første indtryk er altafgørende, og det er her, hjemmesiden spiller en central rolle. 

Et velstruktureret, visuelt tiltalende og brugervenligt website kan øjeblikkeligt højne opfattelsen af en virksomheds professionalisme og troværdighed. På den anden side kan en forældet, langsom og uklar hjemmeside skabe tvivl om virksomhedens seriøsitet og dermed skade dens omdømme.

Kvaliteten af en professionel hjemmeside bedømmes på flere parametre, hvor vi kommer til at gennemgå nogle af de vigtigste i denne artikel.

Kvaliteten af indhold og dets indflydelse

Det er afgørende, at hjemmesidens indhold er af høj kvalitet. Dette indebærer ikke kun fejlfrit sprog og god grammatik, men også relevansen og værdien af de informationer, der præsenteres. Indhold, der er opdateret, informativt og engagerende, hjælper med at etablere en følelse af ekspertise og troværdighed. Brugeren får en fornemmelse af, at virksomheden er pålidelig og velinformeret, hvilket styrker virksomhedens brand.

Desuden spiller SEO en vigtig rolle i at sikre, at indholdet når ud til det relevante publikum. Optimeret indhold med passende brug af nøgleord sikrer bedre synlighed i søgemaskinerne, hvilket igen forstærker virksomhedens online tilstedeværelse og omdømme.

Her er nogle spørgsmål, som du kan stille dig selv, hvis du gerne vil evaluere på kvaliteten af dit indhold:

 • Klart og fejlfrit sprog: Er sproget klart og har jeg korrekturlæst for stave- og grammatiske fejl?
 • Relevans og værdi: Dækker indholdet emner, der er relevante og nyttige for min målgruppe?
 • Opdateret indhold: Er alle data og oplysninger aktuelle og nøjagtige?
 • Engagerende og visuelt: Anvender jeg billeder, videoer og infografikker for at øge læserens engagement?
 • SEO-optimering: Anvender jeg nøgleord naturligt og effektivt uden at gå på kompromis med læsbarheden?
 • Troværdighed og støtte: Er informationen understøttet af troværdige kilder og ekspertudsagn?
 • Konsistens med brand: Er tonen og stilen konsistent med virksomhedens brand og værdier?
 • Teknisk performance: Er hjemmesidens indlæsningstider hurtige og er indholdet tilgængeligt på tværs af alle enheder?
 • Sikkerhed: Benytter hjemmesiden SSL-certifikater og andre relevante sikkerhedstiltag?
 • Klare handlingsopfordringer: Er det tydeligt for brugerne, hvad de skal gøre efter at have læst indholdet?

Responsivt design og brugeroplevelse

Med den stadig stigende anvendelse af mobile enheder bliver det essentielt for enhver virksomhed at implementere responsivt design på deres hjemmeside. Dette design sikrer, at hjemmesiden automatisk justerer sit layout og indhold, så det passer til forskellige skærmstørrelser og opløsninger. Det er vigtigt, at hjemmesiden ser lige så professionel og funktionel ud på en mobiltelefon som på en stationær computer. En hjemmeside, der ikke er optimeret for mobile enheder, kan skabe en frustrerende oplevelse for brugerne, som muligvis vil finde navigationen besværlig og tidskrævende. Dette kan resultere i et negativt førstehåndsindtryk og potentielt skade virksomhedens omdømme og miste kunder.

Udover responsivitet er hurtig indlæsningstid en anden kritisk faktor for en god brugeroplevelse. Siden brugerne forventer øjeblikkelig adgang til information kan langsomme indlæsningstider føre til tab af interesse og tålmodighed. Tests viser, at hjemmesider, der tager mere end et par sekunder om at indlæse, har højere afvisningsprocenter. Virksomheder må derfor prioritere optimering af deres hjemmesiders hastighed gennem teknikker såsom billedkomprimering, korrekt anvendelse af cache og minimere brugen af tungt JavaScript.

Interaktionselementer og navigationsstruktur spiller også en afgørende rolle i brugeroplevelsen. En intuitiv og letforståelig menustruktur hjælper brugerne med hurtigt at finde de informationer, de søger, hvilket øger tilfredsheden og effektiviteten af besøget på hjemmesiden. Det er også vigtigt at sørge for, at alle interaktive elementer, såsom knapper og links, er let tilgængelige og tydeligt markerede, især på mindre skærme.

Du skal helst også holde øje med at inkludere tilgængelighedsfunktioner. Disse funktioner sikrer, at hjemmesiden kan bruges af personer med forskellige behov og præferencer, hvilket ikke kun forbedrer brugeroplevelsen, men også udvider virksomhedens potentielle kundebase.

Sikkerhed og troværdighed

Sikkerhed er en anden væsentlig faktor, der påvirker virksomhedens troværdighed. Hjemmesider, der benytter SSL-certifikater (Secure Sockets Layer), viser en sikkerhedslås i browservinduet, hvilket giver besøgende en øjeblikkelig fornemmelse af sikkerhed. Denne lille detalje kan have stor betydning for brugernes tillid, især når de skal indtaste personlige oplysninger eller foretage online transaktioner.

Husk også på at virksomheder helst skal være transparente på deres hjemmesider. Dette inkluderer klare kontaktoplysninger, ærlige produktbeskrivelser og tilgængelige kundeservicefunktioner. Transparent kommunikation opbygger tillid og viser, at virksomheden værdsætter åbenhed og ærlighed over for sine kunder.

Her er nogle ting, som du skal overveje at få på plads, hvis du vil gøre din hjemmeside på professionel som muligt:

 • SSL-certifikater: Sikr at hjemmesiden benytter SSL (Secure Sockets Layer) for at kryptere data, der sendes mellem brugeren og hjemmesiden.
 • Transparent kommunikation: Sørg for at hjemmesiden har klare og ærlige produktbeskrivelser samt tydelige kontaktoplysninger.
 • Kundeservice: Tilbyd lettilgængelige kundeservicefunktioner for at understøtte brugerne og håndtere deres forespørgsler eller bekymringer.
 • Opdateret sikkerhedssoftware: Vedligehold hjemmesidens sikkerhed ved løbende at opdatere alle softwarekomponenter til deres nyeste versioner.
 • Regelmæssige sikkerhedstjek: Udfør regelmæssige sikkerhedsaudits og tjeks for at identificere og rette sikkerhedsudfordringer og sårbarheder.
 • Datasikkerhedspolitik: Implementér og kommunikér en klar datasikkerhedspolitik, der beskriver, hvordan brugerdata håndteres og beskyttes.
 • Adgangskontrol: Anvend stærke adgangskontrol mekanismer for at sikre, at kun autoriserede brugere har adgang til følsomme områder af hjemmesiden.

Phishing angreb rammer hosting branchen

Gennem de seneste måneder har hosting branchen oplevet en kraft stigning i phishing forsøg. Det kan have store konsekvenser for hosting kunder, når disse phishing forsøg bliver rullet ud i stor stil. I denne artikel går vi lidt mere i dybden på phishing og hvordan man risikerer at blive snydt, hvis man ikke er særligt opmærksom.

Hvad er phishing?
Phishing er en betegnelse, der bliver brugt, når ondsindede bagmænd forsøger at “fiske” ens kreditkortoplysninger. Med andre ord udgiver nogle sig for at være en kendt virksomhed ved at kopiere deres hjemmeside og mails. Det kan også ses i SMS form, hvor betegnelsen smishing bliver brugt.

Hvordan foregår phishing?
Kriminelle køber ofte et domænenavn, der ligger tæt op af den virksomhed, de gerne vil snyde. Hvis vi bruger one.com som eksempel, så kan det være, at der registreres et domæne, der hedder one-hosting.com. På dette domæne kopierer de one.com’s login side til kontrolpanelet, hvilket giver brugeren en falsk tryghed om, at det er reelt. Nu starter det reelle svindernummer. Bagmændene sender nu en falsk mail til en lang række email adresser, hvor emnet kunne være noget i stil med “Handling påkræves! Dit domæne er udløbet!”. Det sætter straks en chokreaktion i gang ved modtager, og de glemmer derfor typisk at være kritiske. Mange vil derfor falde i fælden og klikke på linket i mailen, hvor der fx står “Betal nu”. Du bliver nu ført videre til den falske hjemmeside, der er registreret, og hvor du bliver mødt af en tro kopi af one.com’s hjemmeside. Derfor vil dine alarmklokker stadig ikke ringe. Du er nu klar til at logge ind, men formularen til at logge ind tjekker dog ikke reelt på dine login-oplysninger, så du bliver ført videre lige meget, hvad der indtastes i felterne. Her har bagmændene allerede fået den første information i form af din mail samt kodeord, men det er ikke den vigtigste information, de forsøger at stjæle.

Næste del af processen er nemlig at få dig til at betale den falske faktura. Du bliver mødt af et betalingsvindue, som typisk også er kopieret direkte fra den betalingsgateway, som din udbyder benytter. Det kan være Quickpay, Bambora, Stripe eller lignende. Dermed ser det fortsat troværdigt ud, og du indtaster dine kreditkort-oplysninger. Afhængig af svindelnummerets omfang kan du endda blive bedt om at validere med Mit ID, men denne del vil typisk fejle. Skaden er dog allerede sket, da bagmændene har fået dine kreditkortoplysninger. Et par dage efter opdager du, at der måske er hævet 5.000-10.000 på din konto, og bankerne kan sjældent nå at stoppe overførslerne. I de fleste tilfælde vil banken dog dække dine tab og i særdeleshed hvis du kan dokumentere, at du har været udsat for et phishing forsøg.

Hvordan undgår man phishing fælden?
Der er generelt nogle gode tips til, hvordan du kan undgå at blive ramt af svindelnummeret. Her får du vores bedste råd…

 • Log ind hos din udbyder og tjek, om der rent faktisk ligger en ubetalt faktura i deres kontrolpanel. Hvis ikke, så er mailen falsk.
 • Skriv til din hosting udbyder, hvis du er i tvivl. De vil kunne be- eller afkræfte, om der er en ubetalt faktura
 • Tjek om afsender-mailen stemmer overens med afsender. Hvis nogle udgiver sig for at være one.com, så bør det komme fra en mail, der slutter på @one.com. Kommer det fra @one-hosting.com bør du være varsom.
 • Hold musen over linket i mailen. Går det ind til one.com eller går det ind til et mistænktsomt link. Det kan både være til one-hosting.com eller link-tjenester som bit.ly, rebrand.ly og lignende. Klik ikke på linket, hvis det ser mistænksomt ud.
 • Kontroller om sproget i mailen lyder troværdig. De fleste bagmænd kommer fra andre lande, og derfor vil sproget i mailen ofte bære præg af, at der er fejl i stavningen eller formuleringerne.

Med ovenstående tips vil du i de fleste tilfælde undgå at blive et offer for phishing. Skulle det alligevel ske, og du opdager det efterfølgende, så kontakt straks din bank og skift dine kodeord. Vi har brugt one.com i vores eksempel, men flere virksomheder i branchen har været ramt. Det gælder fx Simply, nordicway, DanDomain, cHosting, Webhosting m.fl. Det er som om, at der er rullet en bølge ud af disse mails de seneste par måneder. Typisk modtager man den samme mail, eller lignende mails, flere gange på få dage. Det er endnu et rødt flag i forhold til at spotte falske mails. Din udbyder vil typisk kun sende én mail og måske følge op nogle dage senere.

Phishing mails
Vi har også bemærket, at phishing forsøg bliver mere og mere avancerede. I den seneste bølge har bagmændene scannet hjemmesider for at finde mail-adresser, for derefter at slå domænenavnet op med en whois tjeneste, så de kunne sende de korrekte mails til kunderne. Har du derfor en hjemmeside hos one.com, hvor du i sidefoden har mailen kontakt@domaene.dk, så ville de opsnappe denne mail og sende en falsk mail med one.com som afsender. Endnu et trin i at gøre de falske mails enormt troværdige. Hosting virksomhederne vil typisk sætte advarsler på deres hjemmesider, når de opdager, at der kører mange phishing forsøg. I de værste tilfælde sender de også nogle gange mails ud til deres kunder med advarsler. Men eftersom phishing forsøg konstant udsendes, så kan advarslerne ikke køre hele tiden. Du har derfor selv som kunde et stort ansvar for ikke at blive snydt.

Phishing mails kan tage mange former, og vi kender det også fra andre brancher. Fx er streaming branchen med Netflix, HBO og lignende også ramt af dette. Her fiskes der også efter kontooplysninger i form af både login og betalingsoplysninger. Phishing mails er derfor noget vi ser på tværs af alle digitale brancher. Vi slipper nok aldrig helt for det, men det er en evig kamp mellem leverandører og kriminelle. Det bedste hosting virksomhederne kan gøre er derfor at uddanne deres kunder, ligesom vi forsøger det her. Vores bedste råd er derfor at være påpaselig og følge de 5 råd vi har givet ovenfor.

Du kan læse mere om phishing her – forbrug.dk

Mail hosting | Sådan får du en e-mail på dit eget domæne med eget mailhotel

Sådan køber du dit eget domæne og mailhotel

For at kunne sende og modtage mails på dit eget domæne, skal du have købt et domæne. Som dansk virksomhed giver det rigtig god mening at købe et .dk-domæne. Her skal du bruge en domæne-registrator som f.eks. Nordicway. Hos Nordicway kan du købe mange forskellige domæner, bl.a. .dk-domæner.

Udover et domæne, skal du også bruge et mailhotel (ofte også kaldet et webhotel), som kan sende og modtage e-mails på dine e-mailkonti. Dette kan også købes i Nordicway sammen med dit domæne.

Domæne-bestilling hos NordicWay.

Når du har fundet det domæne du gerne vil have og sikret dig at det er ledigt, skal du lægge det i kurven og gå til bestilling. Bemærk at Nordicway af og til kører kampagner, hvor du kan få store rabatter på f.eks. webhotel. Senest i oktober måned var prisen for et webhotel 12 kr. for det første år.

Når du har gennemført din bestilling hos Nordicway, vil dit domæne og webhotel faktisk være klar med det samme. Alt du skal gøre er at oprette de e-mailkonti du skal bruge. Dette kan du gøre hurtigt og nemt i dit kontrolpanel hos Nordicway.

Hvorfor skal du have e-mail på dit eget domæne og ikke bare en gratis Gmail?

Gmail er gratis, det kan du bruge i din virksomhed. Men det fremstår ikke særlig professionelt at have en Gmail der hedder minvirksomhed@gmail.com. Samtidig kan du ikke bruger tjenester som Mailchimp og ActiveCampaign, da disse skal opsættes med DNS på dit eget domæne, for at kunne sende e-mails på vegne af dig.

Det fremstår professionelt at have e-mail konti på dit eget domæne. Især hvis du har flere medarbejdere end blot dig selv, så kan du oprette en e-mail konti til hver af dem, frem for at dele den samme. Hvis du driver webshop, bør du overveje at have en kontakt e-mail konto på dit domæne, f.eks. kontakt@eksempel.dk.

Opsætning af e-mail konti i Outlook

Nu har du oprettet dine e-mailkonti på dit domæne og vil gerne opsætte dem i Outlook. Outlook er den mest bruge e-mail klient og bruges på både Windows, Mac, iPhone og Android.

Du skal tilføje en ny konto til Outlook og vælge IMAP. Du skal nu bruge nedenstående oplysninger:

 • Brugernavn: mail@eksempel.dk (den e-mail konto du forsøger at opsætte)
 • Adgangskode: Den adgangskode du oprettede da du lavede e-mail kontoen i dit kontrolpanel
 • Indgående port: 993 (IMAP)
 • Udgående port: 465
 • Indgående/udgående server: mail.eksempel.dk (Erstat eksempel.dk med dit domæne)
 • Sørg for at vælge TLS/SSL, så din forbindelse er krypteret og sikker

Nordicway har en god guide til opsætning af Outlook, som kan læses her: https://nordicway.dk/kunde/index.php/knowledgebase/2/E-mail-ops%C3%A6tning-i-Outlook.html

Skal jeg bruge POP3 eller IMAP?

Når du forbinder til e-mail server er der to protokoller du skal kende. Det ene hedder IMAP og det andet hedder POP3. Der er én stor forskel på hvordan disse protokoller virker, som du bør kende når du har eget mailhotel.

POP3 kopierer indbakken fra serveren og til din egen computer/telefon. Det vil sige at du nu har en lokal kopi på din enhed, som du kan arbejde med. Men det betyder også at alle ændringer du laver på f.eks. din telefon ikke slår igennem andre steder. Altså vil du opleve at hvis du både har din e-mail opsat på din telefon og computer, så vil de meget tit være forskellige. Desuden sletter POP3 e-mailen fra serveren, så den ikke længere kan ses i f.eks. webmail.

IMAP derimod laver alle ændringer direkte på serveren, sådan at alle forbundne enheder ser det samme altid. Altså hvis du svarer på en mail på din computer, kan du se det på din telefon, eller hvis du flytter eller sletter en mail.

Generelt er det anbefalet at bruge IMAP, da man sikrer at alle forbundne enheder ser den samme indbakke.

Så er Next.js 14 her

Ingen nye funktioner – kun forbedringer til eksisterende 

På Next.js conf præsenterede teamet bag Next.js, Vercel, den nyeste version af Next.js, version 14. Men præsentationen startede ud med et slide, hvorpå der stod at der ikke er nogle nye API’er eller funktioner i den nye version. Altså er der kun forbedringer til eksisterende funktioner og API’er. 

Turbopack – brug tid på at kode og ikke på at vente på din server 

Da Next.js 13 landede skiftede Next.js til Turbopack i deres compiler, men indtil nu har den ikke været stabil og anbefalet. Det er den stadig ikke, men teamet bag Next.js, Vercel, er nu kommet meget tættere på. Faktisk så består over 90% af deres interne tests faktisk compile med Turbopack nu. Det betyder at selvom Turbopack ikke er helt klar til at blive anvendt i produktion, er vi meget tæt på. 

Hvad er Turbopack? Turbopack er en web bundler skrevet i Rusk som er meget hurtigere end de forgængere den erstatter, herunder Webpack. Foruden at være hurtigere, laver Turbopack også en masse caching af dine compile steps, hvilket betyder at man ikke skal bruge unødvendige ressourcer på at bygge noget kode der ikke har ændret sig. Dette er især smart hvis man arbejder i større teams med en stor kodebase, hvor det kun er små dele af koden der ændrer sig. 

Server actions 

I en tidligere version af Next.js blev de muligt at lave REST API’er direkte i Next.js. Udfordringerne med den nye funktion var dog udvikleroplevelsen. Det krævede separate filer, selvom din server-side kode typisk relaterede til en specifik frontend component. F.eks. en kontaktformular der sender en e-mail notifikation og viser en takke-besked i frontenden. 

I Next.js 14 er server actions blevet stabil og klar til produktion. Server-actions løser det førnævnte problem og gør det muligt at skrive server-side koden direkte i samme fil som laver din frontend kode. Altså kan du lave en kontaktformular som POST’er til din server actions, som sender en e-mail notifikationer, gemmer en log i databasen og sender en takke-besked til brugeren i frontenden. Alt dette i samme fil. Det betyder også færre filer bliver sendt til brugeren, hvilket er endnu hurtigere og også bedre for SEO. 

Delvis rendering – send statisk HTML direkte til brugeren 

For nogle år tilbage blev det meget populært at sende en tom HTML-skal til brugeren og en stor Javascript fil, som så renderer din side. Det betyder at brugeren først skal downloade en stor Javascript-fil og vente på at data hentes fra serveren og til sidst renderes siden. Dette er langsomt på mobilforbindelser og søgemaskiner kan ikke se dit indhold. 

I de seneste år er man gået over til en teknik kaldet server-side rendering, hvor serveren renderer dit HTML og sender en færdig side til brugeren. Herefter overtager JavaScript og overtager navigationen, hvilket gør navigationen ufattelig hurtig. 

Med den nye funktion “partial rendering” i Next.js, bliver det muligt at server-side rendere specifikke dele af din side. Dette kan give god mening hvis du f.eks. har et dashboard med en masse grafer, som først skal indlæse noget data som kan være langsomt, og du ikke vil have at brugeren skal vente på data hentes og klargøres. Det kan også bruges hvis du har et social medie-feed fra f.eks. Instagram eller X (tidligere Twitter). 

Denne nye funktion er ikke klar endnu og er kun et preview. 

Shopify webshop med egen email

Sådan opsætter du Shopify webshop på et .dk domæne med egne e-mailkonti

Shopify er en af verdens største e-handelsplatforme og har specialiseret sig i time-to-market. Når man begynder med Shopify, oplever man at der ikke går langtid fra man opretter en Shopify webshop, til man er klar til at sælge dine produkter og det er noget af det der gør Shopify så stærk som platform. Du skal ikke have hverken betalingsgateway, indløser eller en programmør, for at komme i gang. Men én ting du får behov for, er et domæne, så folk kan tilgå din webshop. Det har Shopify sørget for. Du får formegentlig også behov for e-mailkonti så du kan kommunikere med dine kunder og samarbejdspartnere.

Hvis du er en dansk webshop, vil du formegentlig have et .dk domæne. I denne guide viser vi dig hvordan du kan opsætte dit .dk domæne med din Shopify webshop og dine e-mailkonti. Lige fra hvordan du opsætter din Shopify webshop til at bruge dit domæne, hvordan du klargør dit domæne til brug med Shopify og hvordan du opretter dine e-mailkonti.

Hvad er et domæne og hvad skal jeg bruge det til?

Forestil dig at du skal have gæster og du giver dem din adresse. Når dine gæster ankommer, kører de efter din adresse, men der ikke er noget hus på din adresse kan det godt blive en underlig fest. Forestil dig at dit domæne er en adresse, men bagved dit domæne ligger der en webserver der leverer indholdet til din bruger. I dette tilfælde er det Shopify der leverer din webshop til dine besøgende.

Man kan også bruge sit webhotel til e-mails. Hvis du er en virksomhed med medarbejdere, har du måske både soren@eksempel.dk og mette@eksempel.dk så både Søren og Mette har hver deres e-mail.

Oprettelse af domæne med e-mailkonti

Inden du kan forbinde dit domæne til din Shopify webshop, får du behov for at bestille et domæne med e-mail webhotel. Her skal du finde en registrator som kan registrere dit .dk domæne for dig, men det er samtidig en rigtig god idé at finde en webhosting udbyder som både kan registrere dit .dk domæne for dig og opsætter e-mail hosting for dig. En af de større, danske udbydere er Nordicway som tilbyder både registrering af dit .dk domæne og e-mail webhosting. De er samtidig kendt for en god support og hjælper gerne med bl.a. opsætning af dit Shopify domæne og e-mailkonti.

Bestilling af .dk domæne hos Nordicway.dk

Webhotel til Shopify

Udover nordicway findes en række andre webhoteller, som også kan køre Shopify og tilhørende email på deres servere. Disse har vi samlet i tabellen herunder, hvor vi også har inkluderet prisen på dem, så du kan vælge den løsning, der passer bedst til dig og din shop:

Udbyder Pris 1. år Pris 2. år Pris over 3 år
webhotel fra nordicway 9,5 kr./md første år 29 kr./md andet år 1158 kr. i alt over 3 år Læs mere om nordicway
webhotel fra DuelHost 38 kr./md første år 38 kr./md andet år 1368 kr. i alt over 3 år Læs mere om DuelHost
webhotel fra DanDomain 16 kr./md første år 161 kr./md andet år 4056 kr. i alt over 3 år Læs mere om DanDomain
webhotel fra netsite 60 kr./md første år 60 kr./md andet år 2160 kr. i alt over 3 år Læs mere om Netsite

Opret e-mailkonti i dit kontrolpanel

Når du har bestilt dit .dk domæne og webhotel, modtager du en automatisk e-mail fra din udbyder med en række oplysninger om processen fremadrettet. Ofte skal du ind og bekræfte dit .dk domæne før det kan oprettes til dig – alt dette står beskrevet i denne mail. I mailen vil der også være oplysninger til hvordan du logger ind i dit kontrolpanel.

Det er i dit kontrolpanel, at du kan se og oprette dine e-mailkonti på dit domæne. Hos mange udbydere har du mulighed for at oprette mange e-mailkonti og hos Nordicway har du endda mulighed for at oprette uendeligt mange e-mailkonti på dit webhotel.

Eksempel på oprettelse af e-mailkonti på eget domæne hos Nordicway

Forbind dit .dk domæne til din Shopify webshop

Når du har oprettet dine produkter og dit indhold på din Shopify webshop er du klar til at opsætte dit .dk domæne, så andre også kan tilgå din webshop og du kan begynde at sælge dine varer. Det første du skal gøre, er at logge ind i din Shopify administration og gå under dine Indstillinger. Her finder du Domæner. Fordi du allerede har købt et .dk domæne, skal du trykke på Tilknyt eksisterende domæne.

Domæneindstillinger i Shopify administrationen

På næste side, bliver du bedt om at indtaste dit domæne. Når du har gjort dette, skal du gå ind i dit kontrolpanel for dit domæne og finde dine DNS-indstillinger. I dine DNS-indstillinger, skal du lave to små ændringer:

 • Du skal skifte din A-rekord på roddomænet (eksempel min-shopify-webshop.dk) til Shopifys IP: 23.227.38.65.
 • Du skal skifte din CNAME record for WWW til shops.myshopify.com

Med disse DNS-indstillinger bruger du Nordicway som din e-mailhosting udbyder og bruger Shopify som din salgsplatform.

Eksempel på DNS-indstillinger for Shopify webshop

Bekræft dit domæne er opsat

Tilbage i dine Shopify indstillinger, skal du nu trykke på Bekræft tilknytningen, hvorefter Shopify så vil teste at dit domæne er opsat korrekt efter deres behov. Vær opmærksom på at der godt kan gå op til 24 timer før DNS-ændringer slår igennem, dog typisk indenfor en time.

Når dit domæne er godkendt hos Shopify, skal du nu vælge at dit domæne skal være dit primære domæne. Så sørger Shopify for at alle der besøger din side ser det rigtige domæne.

Virker det ikke?

Det er ikke altid at det går lige efter planen og derfor må man kontakte support. Heldigvis har Nordicway en rigtig god artikel i deres vidensdatabase der beskriver hvordan man opsætter en Shopify webshop specifikt med et Nordicway webhotel. Denne kan læses her.

ny version af CakePhp

CakePHP 5.0 er landet og med en masse forbedringer til udvikleroplevelsen

Opgradering til PHP 8.1 og forbedret typesystem

Igennem de seneste par år, har PHP arbejdet hårdt på at forbedre typesystemet. PHP har, ligesom JavaScript, ofte fået kritik for at have et meget løst typesystem, hvor alting kan være alting. Men i de seneste PHP versioner, specifikt siden PHP 8.1, er typesystemet blevet opgraderet markant med gode muligheder og funktioner til at sikre dine typer i dit PHP-program. Dette udnytter CakePHP også i den nye version 5.0, ved at kræve en minimumsversion af PHP på 8.1.

Der er god grund til at opgradere til PHP 8.1 og CakePHP 5.0. I tidligere versioner af CakePHP, har man ofte brugt et array til options på forskellige funktioner, foreksempel når man skulle lave kald til databasen. I den nye version er dette array blevet udskiftet med navngivne parametre. Det betyder at du nu selv bestemmer rækkefølgen af disse parametre og at du samtidig får meget bedre Intellisense fra din IDE, når du skal bruge disse funktioner.

Et eksempel på navngivne parametre ved et databasekald

Hvis du opgraderer fra den gamle PHP minimumsversion 7.4 til 8.1 vil du opleve en markant hastighedsforbedring, da PHP 8.0 og frem nu bruger Just-in-time compilation. Dette er en teknik hvor koden bliver kompileret til maskinkode inden den bliver eksekveret, hvilket gør programmet markant hurtigere. Før PHP 8.0 blev din PHP-kode eksekveret i en virtuel maskine, hvilket er langsommere end det nye JIT.

Forældede moduler og funktioner er nu blevet fjernet

I hver ny version af CakePHP, er der moduler og funktioner der bliver markeret som forældet og de i en fremtidig version vil blive fjernet helt. Den helt store ændring indenfor fjernet kode, er at modulet Auth nu er blevet fjernet helt fra CakePHP kernen. Det er blevet udviklet til at være sit eget plugin kaldet Authentication. Tanken bag dette er simpelthen oprydning og simplificering. At man ikke bør inkludere kode i sit program man ikke anvender alligevel, og her er Authentication en af dem. Det nye plugin skal også opsættes anderledes end det gamle, og alt dette kan du læse mere om i dokumentationen til pluginnet.

Når du i SQL skal gruppere eller sortere dine resultater ud fra nogle parametre, bruger du keywordet `GROUP BY` og `ORDER BY`, men i CakePHP har dette heddet `group` eller `order`. Dette er nu blevet omdøbt til `groupBy` og `orderBy` for at holde det konsekvent med SQL. Endnu en ting der gør udvikleroplevelsen bedre og simplere i CakePHP end tidligere.

Det er nu også muligt at indlæse plugins direkte fra en config fil. Førhen har man skulle tilføje plugins direkte i sin `Application.php` fil og derfor ville de også blive committed til din Git versionskontrol, men i CakePHP 5.0 er det nu muligt at indlæse plugins dynamisk ved hjælp af en config fil, f.eks. `config/plugins.php`.

CakePHP dokumentation på indlæsning af plugins via en config fil.
PHP 8.3

PHP 8.3 lander til november – her er det nye

En ny opdatering til PHP er på vej

Du har måske allerede opgraderet til PHP 8.2 og nyder allerede de nyeste funktioner såsom readonly classes og de nye Randomizer funktioner. Du nyder nok også at PHP er blevet meget hurtigere. Version 8.3 har lige ramt beta og forventes lanceret ultimo november, hvor du får endnu flere fede Randomizer funktioner, bedre typingsystem og JSON valideringsfunktioner.

PHP har, ligesom JavaScript, ofte fået kritik for at have et meget løst typesystem, hvor alting kan være alting. Derfor har PHP siden version 8.0 arbejdet hårdt på at indføre en masse funktioner og muligheder til deres type-system, der gør det muligt at bruge stærke typer i dit PHP-program. Det smarte ved disse opgraderinger til typesystemet er at de er valgfrie, og du kan frit tilvælge dem der hvor du har brug for dem. Det er altså ikke ligesom andre programeringssprog, som f.eks. C# og Java hvor du altid skal bruge stærke typer.

Bedre typesikkerhed, Randomizer funktioner og bedre fejlforudsigelser

Med PHP 8.2 blev den nye Randomizer classe tilføjet og i PHP 8.3 får den endnu flere funktioner. Det giver dig mulighed for at generere tilfældige værdier, som du kan bruge til f.eks. sikkerhed når du skal oprette og gemme adgangskode eller når du skal auto-generere et ID til en række i databasen.

Hvis du gemmer data i databasen, er det ofte rart at kunne se hvornår denne data er blevet oprettet. Du laver måske en ny `DateTime()` som gemmes i databasen. Men hvis denne værdi er readonly og du kopierer denne række, hvordan sikrer du dig så at du får en ny værdi. I PHP 8.3 kan man i magic metoden `__clone` faktisk overskrive readonly properties specifikt for at løse dette problem.

`Randomizer` klassen som blev introduceret i PHP 8.2, har nu fået endnu flere funktioner. Der tilføjes tre nye funktioner kaldet henholdvis `getBytesFromString`, `getFloat` og `nextFloat`. Disse kan du bruge hvis du skal generere nogle tilfældige værdier til brug i f.eks. sikkerhed eller eller ved auto-generering af ID’er til din database.

Endnu ting der er hver at se på er tilføjelsen af den nye `json_validate` funktion. Førhen når du havde JSON data og du skulle validere om det var valid JSON syntax, skulle du bruge `json_parse` funktionen. Udfordringen med denne funktion er at hvis du ikke skal bruge data, men kun vil validere, så bruger du unødvendige ressourcer på dette. Med `json_validate` får du en boolean der fortæller om dit JSON er korrekt. Du kan også definere hvor dybt funktionen skal validere, så du på den måde kan optimere valideringen og kun validere det du mener er nok.

Er PHP 8.3 hurtigere og hvornår kan jeg opgradere?

En benchmark fra OnlinePHP.io viser at PHP 8.3 ikke er betydeligt hurtigere end 8.2, så du behøver ikke opgradere for hastighedens skyld. Det er dog værd at nævne, at hvis du opdaterer jævnligt, så undgår én stor opdatering med stor risiko for flere ting kan gå i stykker på en gang.

Ifølge denne blogpost på php.net, forventes PHP 8.3 at blive frigivet 23. november, men du kan allerede nu prøve både betaen og release candidates på php.net.

hurtigt webhotel

Hurtigt webhotel | Sådan vælger du det hurtigste webbhotel til din hjemmeside

Hvad er et webhotel og hvorfor skal jeg bruge et?

Når du surfer rundt på internettet, besøger du forskellige hjemmesider ved at indtaste deres domæner i adressebaren, f.eks. punktum.dk. Når du tilgår eksempel.dk så forbinder din computer til det webhotel som domænet peger på – dette kaldes DNS. Forestil dig at domæner er din hjemmeadresse og at webhotellet er din bolig. Hvis du ikke har et webhotel, så er der ikke noget på din adresse.

Dit webhotel bruges til at vise din hjemmeside, det har typisk også en database og e-mail konti forbundet til dit domæne. Når folk tilgår dit domæne, så forbinder de til dit webhotel, som sørger for at sende den tilsvarende side tilbage. Eksempelvis når du tilgår eksempel.dk/kontakt, så får du vist kontaktsiden eller hvis du tilgår eksempel.dk/ så får du vist forsiden.

Hvad gør et webhotel?

Din hjemmeside kan være statiske HTML-sider, som viser noget indhold der aldrig ændrer sig medmindre du ændrer i koden. Rigtig mange bruger også et CMS (Content Management System) som f.eks. WordPress til at vise deres hjemmeside. Når du tilgår en WordPress side vil CMS’et se på den URL du tilgår og finde den tilsvarende side du skal vises. Eftersom WordPress er skrevet i PHP og bruger en MySQL database, skal webhotellet selvfølgelig også have disse tjenester, så du kan oprette sider og indhold som dynamisk indlæses på din side når folk besøger dit domæne.

Man kan ofte også bruge sit webhotel til e-mails. Hvis du er en virksomhed med medarbejdere, har du måske både soren@eksempel.dk og mette@eksempel.dk så både Søren og Mette har hver deres e-mail. Det er også muligt at bruge sit webhotel udelukkende til e-mails hvis man ikke ønsker at have en hjemmeside.

Herunder kan du se en række af de mest populære webhoteller lige nu, hvor nordicway klart er vores farvorit.

Udbyder Pris 1. år Pris 2. år Pris over 3 år
webhotel fra nordicway 9,5 kr./md første år 29 kr./md andet år 1158 kr. i alt over 3 år Læs mere om nordicway
webhotel fra DuelHost 38 kr./md første år 38 kr./md andet år 1368 kr. i alt over 3 år Læs mere om DuelHost
webhotel fra DanDomain 16 kr./md første år 161 kr./md andet år 4056 kr. i alt over 3 år Læs mere om DanDomain
webhotel fra netsite 60 kr./md første år 60 kr./md andet år 2160 kr. i alt over 3 år Læs mere om Netsite

Hvad er vigtigt når jeg vælger webhotel?

Når du vælger webhotel, er det vigtigt at du sætter dig ind i dine behov. Hvis du allerede har en hjemmeside i dag, skal du vide hvilket system det er bygget i, hvilket programmeringssprog det er skrevet i og hvilke andre tjenester du har behov for på et webhotel, f.eks. en SQL-database. Eksempelvis er WordPress udviklet i PHP og bruger MySQL databaser, så hvis du har eller ønsker en WordPress side får du behov for PHP og MySQL. Dette er faktisk de mest almindelige webhoteller man kan købe, da WordPress er verdens mest udbredte CMS med ca. 29% af markedet[1].

Hvis du ikke er særlig teknisk kyndig eller ikke vil rode alt for meget med teknikken, men bare vil op at køre hurtigst muligt, så tilbyder nogle webhoteller faktisk en 1-klik installation af f.eks. WordPress, så din hjemmeside er klar indenfor få minutter og du kan begynde at oprette indhold med det samme.

Eksempel på 1-klik installation af WordPress hos Nordicway.dk

Support er også en vigtig faktor for mange, da ikke alle har lyst til at rode i lang tid med teknikken og gerne bare vil have at webhotellet virker. Ofte er dit webhotel klar til brug kort tid efter du bestiller og betaler, men nogle gange kan man have specielle behov eller ønsker, som kræver at webhotellets konfiguration tilpasses en smule. Her er en god support guld værd, da supporten kan hjælpe dig med at løse din problemstilling eller fortælle dig hvis det ikke kan lade sig gøre, så du hurtigt og effektivt kan få opsat dit webhotel.

Hvordan sikrer jeg mig at mit webhotel er hurtigt?

Hastighed er altafgørende i dag, hvis man ønsker at sælge noget som helst online, hvad enten du driver en webshop eller bare en visitkort-hjemmeside, hvor folk skal kontakte dig for et tilbud og en pris. Du kender det måske selv når du surfer rundt, at hvis du forsøger at tilgå en hjemmeside der er meget langsom, så får du lyst til at finde en anden hjemmeside. Dette gælder selvfølgelig også dine besøgende.

Når du overvejer webhotel fra en udbyder, kan det være en god idé at læse andres anmeldelser af produktet, da hastighed typisk er et af de punkter der anmeldes. Noget andet du kan gøre, er at lave PageSpeed tests på webhotellet med Lighthouse[2]. Der er flere ting der påvirker om din hjemmeside er hurtig, men når måler hastighed på dit webhotel skal du holde øje med følgende:

 • Time to first byte: TTFB er hvor langt tid der går før webhotellet begynder at sende et svar tilbage. Dette viser hvor hurtig serveren er til at beregne og generere et svar til brugeren.
 • Time to interactive: TTI er et udtryk for hvor lang tid der går før siden er interaktiv. Der er to elementer i denne man skal tænke over. Ét er hvor hurtigt webhotellet når at sende svaret tilbage til brugeren, noget andet er hvor optimeret selve hjemmesiden så rent faktisk er, da dette også kan gøre siden langsom.

Hvilken betydning har CPU, RAM og antal brugere på min server for mit webhotels hastighed?

CPU og RAM spiller en væsentlig rolle for hastigheden af dit webhotel, især hvis din hjemmeside er dynamisk og skal lave større beregninger når dine besøgende tilgår din hjemmeside. Det kan være at din webshop skal hente en masse produkter ud fra databasen og gøre dem klar til visning på hjemmesiden. Dette vil tage noget CPU-kraft for at hente data og RAM hukommelse for at gøre produkterne tilgængelig inden siden sendes til dine besøgende.

Mange webhoteller er på såkaldte shared-hosting servere, hvor du deler én servere med flere webhoteller. Dette er fordi det bedre kan betale sig for din webhotel-leverandør at have færre store servere end mange små servere. Når du bestiller dit webhotel, bliver du tildelt en server sammen med andre webhoteller og deler serverens ressourcer. Hos de bedre leverandører sørger de for at du altid har adgang til de ressourcer du betaler for ved at begrænse webhotellernes ressourcer således at de ikke kan bruge mere end de betaler for. Det er dog ikke alle leverandører der er lige gode til dette, hvorfor mange brugere på samme server vil gøre dit webhotel og derved din hjemmeside langsom. Ofte står i betingelserne når du bestiller hos en leverandør.

Hvordan sikrer jeg mig at min hjemmeside er hurtig i hele verden?

En anden vigtig faktor for hastighed er dit webhotels fysiske placering. Selvom dit webhotel er digitalt, lever det stadig på en server et eller andet sted i verden og dette er meget vigtigt ift. Hastighed. Forestil dig at du tilgår en hjemmeside der er placeret i USA, men du sidder i Danmark. Så vil du opleve at siden indlæses langsommere end hvis den bare var tilgængelig på en server i Europa.

De fleste danske leverandører af webhotel har servere i Nordeuropa, f.eks. Frankfurt, Amsterdam eller Skanderborg i Danmark. Det er langt fra alle der har behov for at deres hjemmeside er hurtig i hele verden, men der er selvfølgelig altid nogle virksomheder der gør forretning på det globale marked og derfor er afhængige af at deres hjemmeside er hurtig ligegyldig hvor deres besøgende forbinder fra.

Man kan sikre høj hastighed globalt på flere måder; den mest populære metode er at anvende et CDN (Content Delivery Network). Dette er et netværk af computere der cacher din hjemmeside og gør den klar på servere rundt omkring i verden således at en besøgende fra f.eks. USA får vist indholdet fra en server i Texas i stedet for at forbinde til din server i Frankfurt. Tilsvarende vil dine australske besøgende f.eks. forbinde til en server i Sydney. Dette kan opsættes med Cloudflare.com og kaldes også ofte Edge-CDN, fordi din hjemmeside er “on-the-edge of the internet” lige ved din besøgende.

En anden metode er at have flere servere rundt omkring i verden, men det giver lige pludselig større kompleksitet som for mange også er unødvendig kompleksitet. Udfordringen bliver at du nu manuelt skal sørge for at opdatere alle dine servere og manuelt skal sørge for at dine domæner peger på de rigtige servere alt efter hvor dine besøgende tilgår din hjemmeside fra og hvilket domæne de besøger.

Hvad med backup af mit webhotel?

Det er forskelligt fra udbyder til udbyder, hvad der tilbydes af backup. Dog er der en del der tilbyder automatisk backup hver nat som gemmes i 30 dage af alt på webhotellet. Det vil sige hjemmesiden og dens filer, databaser, e-mail konti mm. får taget backup. Nogle udbyder, bl.a. Nordicway.dk og Simply.dk, tilbyder endda at du selv kan gendanne dine backups direkte i dit kontrolpanel, således at du ikke behøver kontakte support.

Det er altid betryggende at vide at ens leverandør af ens webhotel sørger for at der automatisk tages backup af webhotellet. På den måde har du altid en nødløsning såfremt du får slettet noget du ikke skal eller, en opdatering går galt eller hvis du bliver hacket.


[1] https://trends.builtwith.com/cms WordPress markedsandel

[2] https://pagespeed.web.dev Lighthouse PageSpeed test. Et Google værktøj.

Hvem er RockyNordic hosting?

I kølvandet på ransomware angrebet på AzeroNordic / CloudNordic har vi i dag modtaget nedenstående fra en af deres tidligere kunder – en e-mail som kunden har modtaget fra AzeroCloud / CloudNordic. Kunden undrer sig over, hvem RockyNordic er, da der ikke er  meget info på deres hjemmeside.

AzeroNordic / CloudNordic skriver:

Kære kunde

For at hjælpe jer bedst muligt, så har vi indgået et samarbejde med RockyNordic som har sat mange folk på sagen til at hjælpe med at løse opgaverne i den mængde af mails vi nu modtager og genoprette navneservice, mail og web. Det betyder også at du bliver oprettet i RockyNordics systemer, da vi desværre ikke har ressourcerne til at løse problemerne.

Videresend venligst denne mail til support@rockynordic.com, så bliver du oprettet i deres helpdesk system og får hurtigt løst din sag.

Vi kan desværre ikke gøre det for dig, da det er nødvendigt at du bliver oprettet i deres system, det sker automatisk når du videresender mailen. Du behøver ikke skrive noget i mailen, kun videresende mailen.

Når du har videresendt, vil du få et kort svar retur fra RockyNordics supportcenter. Via linket i den mail, vil du blive bedt om at oprette et nyt kodeord til den bruger der er oprettet for dig i deres supportcenter. Når du har oprettet et kodeord, kan du se din sag.

For andre sager kan du også sende mail til RockyNordic, men vi vil anbefale at du går på deres helpdesk portal på support.rockynordic.com. Her er formularer der hjælper med bedst at oprette nye sager og du kan også her følge eksisterende sager.

Vi har rigtig mange dubletter i vores indbakke om samme sager. Så hvis du allerede har modtaget anden mail retur fra os om samme sag/domæne, så skal du ikke gøre mere, da RockyNordic ellers vil modtage dubletter, som vil gøre deres arbejde langsommere.

Lige nu har vi 600+ mails i indbakken, som vi alle besvarer med dette svar du læser nu. RockyNordic har mange medarbejdere på arbejde henover weekenden og forventer at kunne besvare og løse alle de mails der videresendes til dem, i løbet af weekenden.

RockyNordic er dansk, men de fleste medarbejdere i RockyNordic svarer på engelsk. Hvis du har brug for at en besvarelse skal være på dansk, så skriv det i dit svar, så vil sagen blive givet til danske supportere.

Lidt teknisk:
RockyNordic har adgang til at genoprette alle domæner på de samme navneserver adresser som domænerne brugte inden nedbruddet, derved kan de genoprette alt uden at der er behov for at flytte/ændre domæner, hvilket er det hurtigste.

Sideløbende med besvarelser og genoprettelser, så har RockyNordic også i samarbejde med Punktum som står for alle .dk domæner, fået kopier af de fleste tidligere DNS zoner, og arbejder nu på at importere dem, derved er der en mulighed for at RockyNordic nu kan genoprette tidligere zoner, hvilket især vil hjælpe hvis du i DNS tidligere brugte ekstern mail, hos f.eks. Google, Office 365 eller lignende.

Med de venligste hilsener
Azero

Det er godt at se, at AzeroCloud / CloudNordic forsøger at hjælpe deres kunder, som har været nede i over en uge nu, men hvem er RockyNordic?

Vi har her på siden aldrig hørt om RockyNordic før og har derfor intet grundlag for at skrive en anmeldelse af dem, men kender du dem, og har du erfaringer med dem, så del dem gerne med os på info@webhotelsoversigt.dk – så vil vi opdater denne artikel i takt med at vi får tilsendt erfaringer/informationer/anmeldelser af dem.

Husk at du altid kan finde hjælp og vejledning til valg af webhotel hos os.

 

 

 

 

 

Azero.cloud er lukker efter randsomware angreb | Sådan kommer du videre!

Det står her til aften klart, at Azero.cloud har kastet håndklædet i ringen efter et stort hackerangreb har lagt både deres egne systemer samt kundernes hjemmesider ned, uden mulighed for genskabelse af data.

Det betyder, at hvis du er Azero.cloud kunde, så skal du hurtigst muligt se dig efter et nyt webhotel, så du kan komme videre og få dine emails og måske hjemmeside op og køre igen.

Sådan gør du

 1. Start med at købe nyt webhotel til din hjemmeside. Her anbefaler vi enten nordicway eller simply.com
 2. Skift navneserver på dit domæne. På danske domæner kan du gøre det igennem punktum.dk, mens du på udenlandske domæner skal have fat i den registrator som Azero.cloud brugte, som enten kan skifte for dig eller udlevere EPP/Auth kode, så du kan flytte dit domæne til din nye webhotel-udbyder
 3. Opret dine gamle email-adresser hos dit nye webhotel. Du vil herefter begynde at kunne modtage mails igen på dine adresser.
 4. Opsæt midlertidig hjemmeside eller genskab din side fra en lokal backup (hvis du har sådan en). HVis du ikke har sådan en kan du måske bruge wayback machine til at finde dine sider/indhold og genskabe ud fra det.

Det er meget beklageligt, når en webhoteludbyder på denne størrelse bliver ramt så hårdt og mange tusinde kunder mister deres hjemmesider, webshops osv, som de måske har brugt flere år på at bygge.

Desværre er der ikke meget andet at gøre end at komme videre og håbe på at Azero måske på et tidspunkt kan genskabe noget data, og ind til da få udarbejdet en ny / midlertidig hjemmeside.