Hurtigt webhotel | Sådan vælger du det hurtigste webbhotel til din hjemmeside

Author Thumb
hurtigt webhotel

Hvad er et webhotel og hvorfor skal jeg bruge et?

Når du surfer rundt på internettet, besøger du forskellige hjemmesider ved at indtaste deres domæner i adressebaren, f.eks. punktum.dk. Når du tilgår eksempel.dk så forbinder din computer til det webhotel som domænet peger på – dette kaldes DNS. Forestil dig at domæner er din hjemmeadresse og at webhotellet er din bolig. Hvis du ikke har et webhotel, så er der ikke noget på din adresse.

Dit webhotel bruges til at vise din hjemmeside, det har typisk også en database og e-mail konti forbundet til dit domæne. Når folk tilgår dit domæne, så forbinder de til dit webhotel, som sørger for at sende den tilsvarende side tilbage. Eksempelvis når du tilgår eksempel.dk/kontakt, så får du vist kontaktsiden eller hvis du tilgår eksempel.dk/ så får du vist forsiden.

Hvad gør et webhotel?

Din hjemmeside kan være statiske HTML-sider, som viser noget indhold der aldrig ændrer sig medmindre du ændrer i koden. Rigtig mange bruger også et CMS (Content Management System) som f.eks. WordPress til at vise deres hjemmeside. Når du tilgår en WordPress side vil CMS’et se på den URL du tilgår og finde den tilsvarende side du skal vises. Eftersom WordPress er skrevet i PHP og bruger en MySQL database, skal webhotellet selvfølgelig også have disse tjenester, så du kan oprette sider og indhold som dynamisk indlæses på din side når folk besøger dit domæne.

Man kan ofte også bruge sit webhotel til e-mails. Hvis du er en virksomhed med medarbejdere, har du måske både soren@eksempel.dk og mette@eksempel.dk så både Søren og Mette har hver deres e-mail. Det er også muligt at bruge sit webhotel udelukkende til e-mails hvis man ikke ønsker at have en hjemmeside.

Herunder kan du se en række af de mest populære webhoteller lige nu, hvor nordicway klart er vores farvorit.

Udbyder Pris 1. år Pris 2. år Pris over 3 år
webhotel fra nordicway 9,5 kr./md første år 29 kr./md andet år 1158 kr. i alt over 3 år Læs mere om nordicway
webhotel fra DuelHost 38 kr./md første år 38 kr./md andet år 1368 kr. i alt over 3 år Læs mere om DuelHost
webhotel fra DanDomain 16 kr./md første år 161 kr./md andet år 4056 kr. i alt over 3 år Læs mere om DanDomain
webhotel fra netsite 60 kr./md første år 60 kr./md andet år 2160 kr. i alt over 3 år Læs mere om Netsite

Hvad er vigtigt når jeg vælger webhotel?

Når du vælger webhotel, er det vigtigt at du sætter dig ind i dine behov. Hvis du allerede har en hjemmeside i dag, skal du vide hvilket system det er bygget i, hvilket programmeringssprog det er skrevet i og hvilke andre tjenester du har behov for på et webhotel, f.eks. en SQL-database. Eksempelvis er WordPress udviklet i PHP og bruger MySQL databaser, så hvis du har eller ønsker en WordPress side får du behov for PHP og MySQL. Dette er faktisk de mest almindelige webhoteller man kan købe, da WordPress er verdens mest udbredte CMS med ca. 29% af markedet[1].

Hvis du ikke er særlig teknisk kyndig eller ikke vil rode alt for meget med teknikken, men bare vil op at køre hurtigst muligt, så tilbyder nogle webhoteller faktisk en 1-klik installation af f.eks. WordPress, så din hjemmeside er klar indenfor få minutter og du kan begynde at oprette indhold med det samme.

Eksempel på 1-klik installation af WordPress hos Nordicway.dk

Support er også en vigtig faktor for mange, da ikke alle har lyst til at rode i lang tid med teknikken og gerne bare vil have at webhotellet virker. Ofte er dit webhotel klar til brug kort tid efter du bestiller og betaler, men nogle gange kan man have specielle behov eller ønsker, som kræver at webhotellets konfiguration tilpasses en smule. Her er en god support guld værd, da supporten kan hjælpe dig med at løse din problemstilling eller fortælle dig hvis det ikke kan lade sig gøre, så du hurtigt og effektivt kan få opsat dit webhotel.

Hvordan sikrer jeg mig at mit webhotel er hurtigt?

Hastighed er altafgørende i dag, hvis man ønsker at sælge noget som helst online, hvad enten du driver en webshop eller bare en visitkort-hjemmeside, hvor folk skal kontakte dig for et tilbud og en pris. Du kender det måske selv når du surfer rundt, at hvis du forsøger at tilgå en hjemmeside der er meget langsom, så får du lyst til at finde en anden hjemmeside. Dette gælder selvfølgelig også dine besøgende.

Når du overvejer webhotel fra en udbyder, kan det være en god idé at læse andres anmeldelser af produktet, da hastighed typisk er et af de punkter der anmeldes. Noget andet du kan gøre, er at lave PageSpeed tests på webhotellet med Lighthouse[2]. Der er flere ting der påvirker om din hjemmeside er hurtig, men når måler hastighed på dit webhotel skal du holde øje med følgende:

  • Time to first byte: TTFB er hvor langt tid der går før webhotellet begynder at sende et svar tilbage. Dette viser hvor hurtig serveren er til at beregne og generere et svar til brugeren.
  • Time to interactive: TTI er et udtryk for hvor lang tid der går før siden er interaktiv. Der er to elementer i denne man skal tænke over. Ét er hvor hurtigt webhotellet når at sende svaret tilbage til brugeren, noget andet er hvor optimeret selve hjemmesiden så rent faktisk er, da dette også kan gøre siden langsom.

Hvilken betydning har CPU, RAM og antal brugere på min server for mit webhotels hastighed?

CPU og RAM spiller en væsentlig rolle for hastigheden af dit webhotel, især hvis din hjemmeside er dynamisk og skal lave større beregninger når dine besøgende tilgår din hjemmeside. Det kan være at din webshop skal hente en masse produkter ud fra databasen og gøre dem klar til visning på hjemmesiden. Dette vil tage noget CPU-kraft for at hente data og RAM hukommelse for at gøre produkterne tilgængelig inden siden sendes til dine besøgende.

Mange webhoteller er på såkaldte shared-hosting servere, hvor du deler én servere med flere webhoteller. Dette er fordi det bedre kan betale sig for din webhotel-leverandør at have færre store servere end mange små servere. Når du bestiller dit webhotel, bliver du tildelt en server sammen med andre webhoteller og deler serverens ressourcer. Hos de bedre leverandører sørger de for at du altid har adgang til de ressourcer du betaler for ved at begrænse webhotellernes ressourcer således at de ikke kan bruge mere end de betaler for. Det er dog ikke alle leverandører der er lige gode til dette, hvorfor mange brugere på samme server vil gøre dit webhotel og derved din hjemmeside langsom. Ofte står i betingelserne når du bestiller hos en leverandør.

Hvordan sikrer jeg mig at min hjemmeside er hurtig i hele verden?

En anden vigtig faktor for hastighed er dit webhotels fysiske placering. Selvom dit webhotel er digitalt, lever det stadig på en server et eller andet sted i verden og dette er meget vigtigt ift. Hastighed. Forestil dig at du tilgår en hjemmeside der er placeret i USA, men du sidder i Danmark. Så vil du opleve at siden indlæses langsommere end hvis den bare var tilgængelig på en server i Europa.

De fleste danske leverandører af webhotel har servere i Nordeuropa, f.eks. Frankfurt, Amsterdam eller Skanderborg i Danmark. Det er langt fra alle der har behov for at deres hjemmeside er hurtig i hele verden, men der er selvfølgelig altid nogle virksomheder der gør forretning på det globale marked og derfor er afhængige af at deres hjemmeside er hurtig ligegyldig hvor deres besøgende forbinder fra.

Man kan sikre høj hastighed globalt på flere måder; den mest populære metode er at anvende et CDN (Content Delivery Network). Dette er et netværk af computere der cacher din hjemmeside og gør den klar på servere rundt omkring i verden således at en besøgende fra f.eks. USA får vist indholdet fra en server i Texas i stedet for at forbinde til din server i Frankfurt. Tilsvarende vil dine australske besøgende f.eks. forbinde til en server i Sydney. Dette kan opsættes med Cloudflare.com og kaldes også ofte Edge-CDN, fordi din hjemmeside er “on-the-edge of the internet” lige ved din besøgende.

En anden metode er at have flere servere rundt omkring i verden, men det giver lige pludselig større kompleksitet som for mange også er unødvendig kompleksitet. Udfordringen bliver at du nu manuelt skal sørge for at opdatere alle dine servere og manuelt skal sørge for at dine domæner peger på de rigtige servere alt efter hvor dine besøgende tilgår din hjemmeside fra og hvilket domæne de besøger.

Hvad med backup af mit webhotel?

Det er forskelligt fra udbyder til udbyder, hvad der tilbydes af backup. Dog er der en del der tilbyder automatisk backup hver nat som gemmes i 30 dage af alt på webhotellet. Det vil sige hjemmesiden og dens filer, databaser, e-mail konti mm. får taget backup. Nogle udbyder, bl.a. Nordicway.dk og Simply.dk, tilbyder endda at du selv kan gendanne dine backups direkte i dit kontrolpanel, således at du ikke behøver kontakte support.

Det er altid betryggende at vide at ens leverandør af ens webhotel sørger for at der automatisk tages backup af webhotellet. På den måde har du altid en nødløsning såfremt du får slettet noget du ikke skal eller, en opdatering går galt eller hvis du bliver hacket.


[1] https://trends.builtwith.com/cms WordPress markedsandel

[2] https://pagespeed.web.dev Lighthouse PageSpeed test. Et Google værktøj.