Dette indlæg blev udgivet i Blog, Featured den af .

Guide til valg og brug af backup-løsninger på din hjemmeside

Når du skal vælge et webhotel med en server, hvor din hjemmeside skal ligge på, så er der rigtig mange ting, du skal være opmærksom på. Heriblandt om og hvordan der laves backup af din hjemmeside. Dette varierer nemlig fra webhotel til webhotel. I nogle tilfælde kan det betale sig at gøre det selv eller selv sætte det op med plugin.

Læs med herunder for at blive guidet igennem, hvad du skal se efter i forhold til online backup af din hjemmeside, når du vælger webhotel.

Hvorfor er online backup vigtigt?

Nogle tænker, at når en hjemmeside først ligger på en server, så er den ”safe”. En server er en computer, der sørger for, at hjemmesider kan ligge tilgængelige på nettet. Men selv om en hjemmeside er online på nettet, så er det stadig nødvendigt at have den gemt et andet sted, enten online eller på ens computer.

Det skyldes, at hjemmesiden kan blive ødelagt og forsvinde, hvis der bliver lavet en programmeringsfejl, serveren går ned, eller hvis serveren bliver hacket. Hvis ikke man har sørget for selv at tage, eller at gemme ens hjemmeside et andet sted også, så er den altså væk, hvis det sker.

Når man vælger sit webhotel, så er det altså vigtigt at se efter om, hvordan og hvor ofte de gemmer en version af ens hjemmeside. For med et online-backup system kan man genoprette filerne fra ens side igen. Eksempelvis hvis den skulle være gået ned på den ene eller den anden måde.

Hvilket webhotel er bedst til at tage automatisk backup af din hjemmeside?

Når man køber sig til en plads på et webhotel, så følger der sommetider automatisk backup med – som bliver kørt enten en gang om dagen, en gang om ugen eller lignende.

Automatisk backup er klart at foretrække, for her behøver du ikke selv bekymre dig om selv at tage en back-up af din hjemmeside, hver gang du laver en mindre opdatering til den. Det er selvfølgelig altid en god idé selv at gemme ens hjemmeside på ens computer, når man har lavet store ændringer.

Azehosting

Et webhotel som Azehosting gemmer en version af din hjemmeside dagligt og beholder dem i 14 dage. Her har man altså længere tid til at opdage en fejl på hjemmesiden og restorere sine filer fra en gammel version af ens hjemmeside. Men hvis man køber det store VIP-pakke for 299kr om måneden, så bliver der gemt en version 4 gange dagligt. Dette bruges mest til de større hjemmesider med meget trafik på.

Prisen for en plads hos Azehosting starter ved 14 kr. om måneden.

Unoeuro

Mange webhoteller tilbyder at tage gemme den nyeste version af din hjemmeside 7 gange om ugen, det vil sige en gang om dagen. En af de rigtige store og populære webhoteller er Unoeuro. Her bliver der også taget en automatisk backup hver dag, og de gemmer dem i flere uger end blot en enkel. Backup er inkluderet i alle Unoeuros webhoteller, men det er altså ikke alle webhoteller, der udbyder det. Ved Unoeuro kan man komme til at betale et gebyr, hvis man selv har lavet en fejl i hjemmesiden, der gør, at den bliver ødelagt.

Prisen for en plads hos Unoeuro starter ved 19 kr. om måneden.

Gigahost

Men for eksempel ved et webhotel som Gigahost, er backups ikke en del af deres forpligtelse, selv om det umiddelbart ser ud til, at de gemmer din side 7 gange om ugen ligesom Unoeuro og Meebox. Det er kun, hvis man går ind og læser deres forretningsforbindelser, at dette bliver klart. Derfor er det altid en god idé at kigge nærmere på et webhotel, før man køber en plads deres server, og desuden altid selv sidde med en gemt version af sin hjemmeside.

Prisen for en plads hos Gigahost starter ved 29 kr. om måneden.

Kan det betale sig af købe mere backup?

Hvis man ikke selv ønsker at skulle bekymre sig om at gemme og tjekke sin hjemmeside en gang om ugen, så kan man for det meste tilkøbe oftere og længere automatiske backups for et større gebyr om måneden. Men for det meste kan det godt svare sig økonomisk at købe et billigere webhotel, der tager backup en gang om dagen, og så selv huske at gemme sin hjemmeside fra tid til anden.

Generelt kan man sige, at hvilket webhotel, man skal vælge, for det meste afhænger af størrelsen og mængden af features på ens hjemmeside. Når man køber en stor pakke med meget plads, så gemmer den for det meste også oftere end standarten. Men hvis standarten udbyder 7 backups i ugen, så er det ofte nok til en hjemmeside, hvis den ikke fylder mere, end der kan være på en standard plads. Så er det så bare vigtigt at huske selv at gemme din side, hver gang man laver en stor ændring på den. Hvis man har lavet en blog, og gerne vil leve af den, så kan man ikke undvære backup.

Hvordan tager man selv backup af sin hjemmeside?

Hvordan man selv skal gemme sin hjemmeside, kommer an på, hvad du har brugt til at lave din hjemmeside. Så for eksempel, hvis du har brugt en populær løsning som WordPress, så udbyder den en udvidelsespakke, der gemmer din side automatisk for dig, hvilket er en let løsning for de lidt mindre hjemmesider.

Har man til gengæld en hjemmeside, der er mere avanceret og har mange forskellige features, så er der flere der i stedet har brugt andre løsninger, som React eller Vue.

Nedenunder følger en kort oversigt og guide over, hvordan du selv kan gemme din hjemmeside. Dette skal ses som et ekstra sikkerhed til den automatiske backup, som dit webhotel tager, i tilfælde af, at det på den ene eller den anden måde skulle gå ned. Eller som en ekstra sikkerhed, hvis du har glemt at følge op på din hjemmeside en uge, og webhotellet ikke kan restorere en tidligere version af hjemmesiden til dig.

De fleste webhoteller er dog også selv opmærksomme på filerne i deres servere og vil notificere, hvis der har været et breach eller en fejl. Backups, man selv tager, er altså blot for en ekstra, ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Backup af din WordPress hjemmeside

Når du har en WordPress hjemmeside, så kan du vælge at lade WordPress automatisk gemme dine filer. Du kan også selv sætte op, hvor ofte du vil have, at WordPress tager automatisk backup af dine filer gennem WordPress Administration, som du finder på forsiden af WordPress.

Vil du gerne være helt sikker på, at du selv har dine gemte versioner ved hånden, så kan du også selv sætte det op med plugin eller lave en manuel backup en gang i mellem af din WordPress hjemmeside. Bare for nu at være helt, helt sikker, så er det nu engang dejligt selv at have lidt kontrol over ens egne filer, så man altid har dem i et nødstilfælde.

Backup med plugin

Hvis du gemmer din side med plugins, så kan du selv sætte, hvor tit dine filer skal gemmes, og hvor lang tid den skal gemme dem. Hvis du ikke har brugt WordPress, eller hvis du bare gerne selv vil sidde med nogle backups, så er backup-plugins en god måde at tage backup af alle dine filer.

Et eksempel på et plugin er BackWPup, der både gemmer din WordPress og din database. Den skal så efterfølgende gemmes et sted på en online backup tjeneste så som Dropbox, eller du kan sende den over mail, som en let måde at gemme den på. Så er alt kontrol ikke ude af dine hænder, hvis siden en dag skulle gå ned på serveren. UpDraft er også populær at bruge til backup i WordPress.

Manuel backup

Det kan være en god idé at tage en manuel backup, når du har lavet en stor ændring på hjemmesiden. Det kan gøres ret let ved at hente et FTP-program såsom for eksempel Fizezilla. Her er det let blot at kopiere alle ens filer over, så du har dem gemt på din computer. Nu har du altså gemt alle dine filer, men databasen skal gemmes separat.

Databasen gemmer du manuelt ved at eksportere den, så den også kan gemmes på din computer. Eksport af en hel database kan være indviklet afhængig af, hvilken database man har burgt, så generelt er det at anbefale at sætte sin egen backup op med plugin samtidig med at have et webhotel, der gemmer din side omkring en gang om dagen. Den manuelle backup ligner processen for hvordan man skifter webhotel.

Hvis man har det set-up, så skulle man være sikret i ethvert worst-case scenario.