Dette indlæg blev udgivet i Blog, Featured den af .
IP-adresse

Hvad er en IP-adresse og hvordan tjekker jeg den

En IP-adresse er kort fortalt dit telefonnummer på internettet. Det er selvfølgelig groft karikeret, for det er i virkelige lidt mere avanceret, og der er ikke nogen, der kan ringe til din IP-adresse og få fat i dig på samme måde som vi kender det fra et telefonnummer.

IP er en forkortelse for Internet protokol, det er altså en internetadresse, som følger et specielt regelsæt. Regelsættet er egentlig bare en standard, som er fælles for alle enheder, der logges på internettet.

IP’en er altså din enheds identitet på nettet.

Hvad er min IP-adresse?

Der findes mange webservices der kan vise dig hvad din nuværende IP-adresse er, og det kan de fordi det er meget nemt at afgøre. Nedenfor kan du se den IP-adresse, du lige nu bruger på internettet.

Din IP er: [show_ip]

Hvem kender min IP og logges den?

Din internetudbyder holder øje med, og logger hvilken IP-adresse du er tildelt. Det betyder at Politiet i en evt. efterforskning, hele tiden har mulighed for, at afgøre hvem der har haft en given IP-adressen i given periode. Dvs. at, hvis du fx bruger Yousee, så gemmer de oplysninger om, hvor du har været på nettet. Eller rettere sagt, hvor din adgang til internettet har været.

Det er nemlig sådan, at hvis du bruger et WI-FI adgangspunkt, så deler alle som bruger som udgangspunkt IP-adresse. Det betyder også, at man skal være forsigtig med, at dele sine internetadgang med andre. Hvis de misbruger den tillid du har vist dem, og besøger uheldige hjemmesider eller downloader ulovlige film, musik eller lignende, så kan det føres tilbage til dig.

Det er ikke kun din internetudbyder, som logger din IP-adresse. Det er også de hjemmesider du besøger. Det er nemlig sådan, at den software som styrer hjemmesiden, automatisk fører en log over, hvilke IP-adresser der besøger hjemmesiden.

Læs også vores guide til hvordan man laver en hjemmeside

Som skrevet, så kan politiet fx bruge IP-adresserne i deres efterforskning af sager, men den kan også bruges til fx, at blokere adgang til en hjemmeside, et forum eller lign.

Mange netbutikker har også valgt, at registrere kundens IP-adresse. Det gør de, fordi det kan bruges senere, i tilfælde af svindel med betalingen. Igen havner informationerne hos Politiet, som bruger det i deres efterforskning.

Kan du skjule din IP-adresse?

SkjuleDer findes en lang række muligheder, for at skjule IP-adressen. De mest anerkendte er VPN klienter, men der findes også mulighed for at downloade særlige browsere som anonymisere din færden på nettet.

Som udgangspunkt mener vi ikke, at man bør skjule sin identitet på nettet. Det er lidt ligesom med alt andet overvågning. Hvis man ikke har noget at skjule, hvorfor så gemme sig. Vi har dog alligevel lavet en omfattende guide, til hvordan man bliver anonym på internettet. Den finder du lige her.

Hvad kan man se ud fra IP-adressen?

Den umiddelbare information om IP-adresser, er dens fysiske placering, dog ikke i en detaljeret udgave. Det giver oftest bare navnet på en by, hvilket kan give en indikation af hvor i verden du befinder dig. Det kan aldrig føres ned til et vejnavn, og du behøver derfor ikke frygte at nogen besøger dig, på baggrund af noget du har brugt din IP-adresse til.

Nogen steder efterlades IP-adressen til offentlige skue, det gør den fx. på Wikipedia, hvis man vælger at bidrage til deres vidensbank. Her kan den så sættes sammen med andre oplysninger om den person der har indsendt en rettelse, og man skal derfor være lidt opmærksom inden man bidrager.

Der findes 2 typer IP-adresser

IPv4, som er opbygget af 4 tal, som er adskilt af punktum. Her er 2 eksempler på dette:

  • 188.123.455.12
  • 12.43.123.1

IPv4 er de oprindelige IP-adresser, som bruges på internettet. Men efterhånden som internettet vokser, så har man set et behov for at udvide muligheder for flere IP’er og derfor har man indført IPv6. Den oprindelige IPv4 er et 32bit system, den nye IPv6 bruger 128bit. Det betyder i alt sin enkelt bare, at der er mange flere kombinationsmuligheder i IPv6, og der kommer derfor til at gå mange flere år, før vi igen løber tør for IP muligheder.

IPv6 er opbygget på en helt anderledes måde, og et eksempel på sådan en, kunne se sådan her ud:

  • 2001:0db8:1234:5678:9abc:def0:1234:5678

Det har ingen praktisk betydning for dig om du har IPv4 eller IPv6, og der er endnu ikke ret mange internetudbydere i Danmark der anvender IPv6. Du kan se en oversigt på ipv6-adresse.dk

Er min IP-adresse Fast?

Spørgsmålet er ikke helt så enkelt som det lyder, det kan nemlig opdeles i 2 spørgsmål. Det første er, om den internetudbyder du benytter, har tildelt dig en fast eller dynamisk IP-adresse. Det kan du kun finde ud af, ved at spørger internetudbyderen.

Mange udbydere tilbyder en fast IP, men imod et gebyr. For dig for almindelige bruger er der ingen grund til, at betale ekstra for en fast IP.

Udover at en udbyder kan tildele dig en dynamisk IP-adresse, så kan IP’en og ændre sig, hvis du tager computeren med til et nyt WI-FI netværk og kobler den på der. Nu har fået IP-adressen, fra det nye adgangspunkt til internettet.

Hvis du bruger et mobilnetværk, så ændre din IP sig også efterhånden som du bevæger dig rundt i landet.