Dette indlæg blev udgivet i Blog, Featured den af .

Guide: alt du skal vide om VPN

Ønsker du at holde dit privatliv privat, når du er på nettet, kan en VPN-forbindelse hjælpe dig. VPN sikrer dig som forbruger en sikkert og anonymt brug af internettet.

Den almene internetforbindelse foregår som udgangspunkt uden beskyttelse af personfølsomme oplysninger. Uden beskyttelse er det relativt simpelt at trække data ud fra dine internetaktiviteter, som i hænderne på en hacker ville kunne anvendes til misbrug.

Herunder føres du igennem alt det, du skal vide om for at kunne sikre dig selv på nettet gennem en sikker og anonym internetforbindelse.

Hvad er en VPN?

Forkortelsen står for Virtuel Private Network og er baseret på en moderne teknik, hvor der skabes ’tunneller’ gennem et andet datanet.

I praksis gør oprettelsen af denne forbindelse det umuligt at spore de data, som du vil ’efterlade’ på internettet med dine søgninger og oplysninger.

Denne sikkerhed er blandt andet brugt i offentlige tjenester såsom militæret samt indenfor politiet for at beskytte mod hackerangreb.

Sikkerheden skabes fra VPN-udbyderens netværk, hvor dine data kodes med krypteringsteknologi. Forbindelsen kobles til din computer fra udbyderens server.

Samtidig skabes der anonymitet ved at skjule din IP-adresse, som ellers ofte er ’åbne’ og ubeskyttet. En IP-adresse er det nummer, som anvendes for at spore din computer.

Med en VPN-forbindelse vil sporing af IP-adresse blot føre hen til udbyderens server, som aldrig ville kunne afsløre din computer.

Med andre ord kan en sådan sikker og anonym forbindelse sikre dit privatliv på internettet, når du surfer, downloader, logger på digitale adgangsportaler mv.

Hvorfor bruge en VPN-forbindelse?

I sammenhæng med at beskyttelsen af personlige oplysninger på nettet får større og større opmærksomhed, stiger populariteten også for digitale løsninger, som kan sikre forbrugers og offentlige myndigheders mulighed for at kunne agere anonymt på nettet.

Netop sikring af privatliv er den helt store grund til at forholde sig til denne internetforbindelse. Formålet med teknikken handler netop om de to store hjørnestene i forhold til beskyttelse af digitalt privatliv – hhv. anonymitet og sikkerhed.

Normalt vil IP-adressen kunne fortælle internetudbyderen om de hjemmesider, brugeren af en computer har besøgt. Og data om disse aktiviteter vil blive gemt i forskellige digitale databaser. Med Virtuel Private Network er det selve udbyderens server, som bliver logget – ikke computerenheden.

Fordelene ved at sikre dig digitalt igennem VPN

Der er flere fordele forbundet ved at købe en sikker internetforbindelse, som er koblet op på en VPN-server et bestemt sted. For dig som forbruger kan du få adgang til flere digitale tjenester, da du undgår den geografiske begrænsning, som ofte er forbundet med adgang til streamingtjenester.

I det offentlige rum kan du logge dig på internettet gennem hotspots hos f.eks. en café eller et bibliotek. Med en sikker internetforbindelse kan du ubekymret anvende din digitale enhed til at sende f.eks. fortrolige mails med private oplysninger.

Virtuel Private Network skaber såkaldte ’tunneller’ i internettet, så du kan undgå at blive begrænset i dine søgemuligheder på internettet. Du kan få fuld adgang til internettet uden at bekymre dig om at blive overvåget med dine digitale aktiviteter.

Der kan være både personlige og professionelle årsager bag, at du ikke ønsker, at din digitale enhed skal kunne spores og afsløre data om dig, og hvad du søger efter på nettet.

Herunder kan du se en række af de fordele, der er forbundet med at anskaffe en anonym internetforbindelse:

 • Få adgang til at streame tjenester fra andre lande
 • Anvende offentlig hotspot anonymt og ubekymret
 • Undgå begrænsning på databrug
 • Undgå at dine digitale aktiviteter og data bliver logget
 • Opnå fuld beskyttelse af dit privatliv på nettet med anonymitet samt sikkerhed – få flere gode råd til internetsikkerhed fra borger.dk
 • Undgå at få logget dine digitale data, når du surfer på f.eks. Wikipedia – se evt. hvad Wiki skriver om VPN her.

Anvendelsesmulighederne med en sikker internetforbindelse

En sikker internetforbindelse er til fordel for flere målgrupper og tjener forskellige hensyn.

Når det er muligt at undgå geografiske blokeringer, fordi identifikationen af en computerenhed kan skjules, kan en sikker internetforbindelse blandt andet bruges i lande med diktatur, hvor befolkningens adgang til fri færden på nettet er begrænset fra styrets side.

I mildere tilfælde kan forbindelsen bruges af offentlige myndigheder og tjenester for at beskytte mod angreb fra cyberkrimminelle, som bliver forhindret i at hacke netværk og data.

Det er også muligt for den almene forbruger at beskytte sit privatliv på nettet ved brug af denne tekniske løsning. F.eks. kan forbindelsen komme forbrugeren til gavn i forhold til at kunne streame tjenester på tværs af geografiske placeringer.

Det kan f.eks. være en dansk forbruger som kan få digital adgang til amerikansk Netflix eller at en dansk bruger, der befinder sig i udlandet, ønsker at se dansk tv, og som kun kan anvendes med en dansk IP-adresse.

Hacker

Hvem kan oprette en VPN-forbindelse?

Såvel offentlige institutioner og myndigheder samt privatpersoner kan oprette en sikker internetforbindelse.

Selvom Virtuel Private Network er baseret på kompliceret og moderne teknologi, er det relativt simpelt at bruge og anskaffe. Uanset hvilken udbyder du vælger, vil løsningen blive leveret med en detaljeret vejledning i at komme godt i gang.

I princippet kan alle med en computer eller anden digital enhed få adgang til VPN. Det er muligt at tilkoble den sikre internetforbindelse til blandt andet følgende mærker:

 • Windows
 • Mac
 • Linux
 • Android
 • iOS

Sådan køber du VPN og vælger udbyder

Først og fremmest skal du gøre dig tanker om, hvad du vil anvende din VPN-forbindelse til. Er det stramning, downloads, beskytte dine digitale oplysninger eller lignende?

Dit formål kan hænge sammen med valg af tjeneste og udbyder. Der findes mange forskellige udbydere af Virtuel Private Network, som du kan benytte dig af, når du vil have fuld beskyttelse af dit privatliv på nettet.

Læs også vores artikel om hvordan du bliver anonym med Tor browseren.

Herunder kan du se et udvalg af de bedste;

Du kan med fordel vælge udbyder i forhold til forskellige parametre:

 • Kvalitet i forhold til sikkerhed og anonymitet
 • Placering af server
 • Brugervenlighed og omfang af funktioner
 • Pris

Når du tegner et abonnement hos den udbyder du ønsker, får du typisk tilsendt en elektronisk meddelelse, som guider til at koble dine enheder op på serveren.

Herefter skal du blot forbinde tjenesten.

Når du opstarter din VPN-forbindelse, kan det svare sig at oprette automatisk forbindelse, så du undgår hver gang du skal bruge computeren at skulle oprette forbindelse på ny.

Du kan som regel vurdere en udbyder på dens omfang af vejledning og professionalitet i forhold til at guide dig godt i gang.

På markedet for VPN udbydere findes der både gratis tjenester samt abonnementsløsninger.

Der vil her blive vist en liste med diverse gode udbydere.

Bedste gratis VPN tilgængelige for dig

Det er muligt at få gratis VPN, da der findes udbydere, som ikke baserer deres forretning på abonnementsordning, men tilbyder det gratis.

Når du ønsker denne gratis løsning, kan du vælge mellem forskellige løsninger:

 • Gratis tjeneste du kan bruge på ubestemt tid
 • Tjeneste med gratis prøveperiode
 • Tjeneste med tilbagebetalingsmulig, hvis du ikke er tilfreds med produktet

Du finder den bedste gratis tjeneste ved at undersøge udbyderen, så du kan være sikker på, at den lever op til sikkerhedskrav på området.

Det anbefales at vælge enten tjeneste med gratis prøveperiode (hvor du får stillet en gratis version af et abonnementsprodukt til rådighed) eller vælge tjeneste med tilbagebetalingsmulighed.

Gennem disse to nævnte løsninger kan du afprøve Virtuel Private Network og finde ud af, hvor betydningsfuldt det kan blive for dig.

De bedste gratis Virtuel Private Network tjenester du kan benytte dig af, vil være dem, hvor du har mulighed for at afprøve en abonnementsversion. Her kan du i en tidsbegrænset periode opleve at få fuldt udbytte af funktionen af denne internetforbindelse, hvor du kan streame og downloade uden problemer, og hvor der typisk ikke er begrænsninger på dataforbruget.

Tor browser og Tor netværket

Tor (The Onion Router) er et netværk, som tillader dig at surfe anonymt og sikkert. I dag fungerer det som en non-profit organisation, hvis primære arbejdsformål er at styrke forbrugeres privatliv på nettet og udvikle sikkerhedsmæssige løsninger på området.

Gennem Tor netværket bliver din digitale identitet skjul ved at placere din ’trafik’ på flere servere, så det bliver umuligt at føre dine aktiviteter på nettet tilbage til dig.

Formålet med Tor netværket bygger på samme hensigter som Virtuel Private Network omkring at skabe sikkerhed og anonymitet. Dog er Tor netværket mindre teknisk opbygget, som gør det mere langsomt at anvende.

Af samme grund egner det sig mindre funktionelt til streaming og downloads i modsætning til Virtuel Private Network.

Værd at vide om Virtuel Private Network

For mange vil det være ønsket at beskytte deres identitet på nettet, hvor diverse antivirus programmer og firewalls ikke altid er tilstrækkeligt. Herunder finder du en række nyttige informationer omkring brugen af VPN, så du kan blive bedst muligt informeret om, hvordan du opnår optimal sikkerhed og anonymitet i den digitale verden.

 • Det er lovligt at bruge VPN, når det bruges til lovlige formål
 • Forbindelsen anvendes af både private personer samt virksomheder og er nemt at bruge
 • Det er særligt vigtigt at beskytte dine data på nettet, når du bruger offentlig wi-fi
 • Når du vælger en VPN udbyder, følger der typisk en app med, som giver dig en komplet vejledning til at få tilkoblet dine enheder til udbyderens server
 • Der findes et bredt udvalg tjenester og udbydere, som har servere i forskellige lande

Sikkerheden skabes gennem en krypteret internetforbindelse, som skjuler din enheds IP-adresse, så den ikke kan spores